säästäminen

Lämpöpumput on edelleen kasvava ala

Lämpöpumppujen myynti oli Suomessa laskussa muutaman viime vuoden ajan kiristyneen taloustilanteen myötä. Myös halpa öljyn hinta vaikutti siihen, että lämpöpumppujen myynti ei kasvanut 2010-luvun alkupuolella odotetusti. Nyt kuitenkin niiden myynti on kääntynyt taas nousuun. Viime vuoden 2016 aikana Suomessa myytiin yli 60 000 lämpöpumppua, ja lämpöpumppujen suosio erityisesti isoissa kohteissa nousi. Isojen pumppujen suosio myötävaikutti siihen, että lämpöpumppujen myynnin euromäärä vaikuttaa viime vuoden myynnissä erityisen suurelta.

Paljon etuja energian tuottamisessa

Lämpöpumppujen kehittynyt teknologia, järjestelmien korkealuokkaisuus ja positiiviset kokemukset ovat vaikuttaneet siihen, että pumppujen myynti on taas suositumpaa kuin koskaan. Lämpöpumppujen aiheuttamista säästöistä sähkölaskuissa on kiistatonta näyttöä, joten investointi lämpöpumppuun on kannattavaa. On laskettu, että lämpöpumppuinvestointi tuottaa yli 10 % vuodessa. Kannattavuus on tästä edelleen nousemaan päin. Öljyn hinta kallistui vuoden 2016 lopussa jopa 50 %, joten tulevina vuosina luultavasti yhä useampi öljylämmittäjä harkitsee lämpöpumppuun investoimista. Lämpöpumppu on helppokäyttöinen, huoleton ja tarvitsee vain pienen tilan – nämä seikat ovat vakuuttaneet jo monet suomalaiset.

Lämpöpumppujen myynti ja hinnat

Maalämpöpumppujen kokonaismyynti laski kuluneena vuotena Suomen Lämpöpumppuyhdistyksen tilastojen mukaan 8 % ja ilma-vesilämpöpumppujen myynti puolestaan kasvoi 30 %. Maalämpöpumppuja myytiin noin 8500 kappaletta ja ilma-vesilämpöpumppuja noin 3500 kappaletta. Poistoilmalämpöpumppuja myytiin 2200 kappaletta ja niiden kohdalla kasvuprosentti oli 20 %.

Aivan näillä hetkillä Suomessa olevien lämpöpumppujen kokonaismäärä tulee nousemaan 800 000 kappaleeseen.

Viime vuonna Suomessa rakennettiin noin 6000 uutta pientaloa. Näistä noin puolen eli 3000 talon valinta lämmitystavaksi oli maalämpöpumppu. Ilmavesilämpöpumpun valitsevat tyypillisimmin vanhojen talojen saneeraajat. Ilmavesilämpöpumppu asennetaan suoran sähkölämmityksen tai öljylämmityksen rinnalle. Poistoilmalämpöpumppu asennetaan useimmiten uudiskohteeseen.

Viime vuonna Suomessa sijoitettiin lämpöpumppujen hankintaan noin 350 miljoonaa euroa. Lämpöpumppujen myynnissä olimme Euroopan kärkisijoilla pumppujen määrässä suhteutettuna asukkaiden määrään Norjan ja Viron kanssa.

Paljon positiivisia vaikutuksia

Lämpöpumppualalla on Suomessa myös suuri työllistävä vaikutus. Tällä hetkellä lämpöpumppuala työllistää maanlaajuisesti noin 2000 henkilöä.

Mikä parasta, lämpöpumppujen suosio vaikuttaa suotuisasti luontoon. Hiilidioksidipäästöt ovat vähentyneet megatonnin verran, kun Suomen 800 000 lämpöpumppua hyödyntävät auringon ja maaperän energiaa ilmasta, maaperästä ja vesistöstä.

Säästöä tulee myös vähentyneessä energiantarpeessa taloissa ja asunnoissa. Pumput voivat lämmittää kotia tehokkaammin kuin vanhat lämmitysjärjestelmät, joten säästöä tulee myös sähkön kulutuksessa ja sitä kautta sähkölaskussa.

Valtava kasvupotentiaali

Lämpöpumppualalla on tästä eteenpäinkin valtava kasvupotentiaali Suomen markkinoilla. Suomessa on vielä 200 000 öljykattilalla varustettua omakotitaloa ja 500 000 suorasähkölämmitteistä taloa, jotka luultavasti jossain vaiheessa päätyvät hankkimaan lämpöpumpun. Erityisesti kerrostalot tulevat luultavasti hankkimaan poistoilmalämpöpumppuja yhä enenevissä määrin. Omakotitalorakentaminen on paranevan taloustilanteen myötä myös nousussa ja suurin osa rakentajista hankkii taloonsa lämpöpumpun. Olkoonkin hankittava pumppu sitten ilmalämpöpumppu, ilma-vesilämpöpumppu, maalämpöpumppu tai poistoilmalämpöpumppu niin yhtä kaikki, hankinta on kannattava niin luonnolle kuin omalle kukkarollekin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s