Uncategorized

Aurinkosähköjärjestelmästä sähköä omakotitaloon

aurinkosahkojarjestelma-pientaloon

Aurinkopaneelien ja koko aurinkosähköjärjestelmän mitoitus on monimutkainen yhtälö. Tässä hyviä vinkkejä ja ajatuksia mitä kaikkea täytyy ottaa huomioon, kun on hankkimassa omaan pientaloon aurinkopaneeleita sekä koko järjestelmää aurinkosähköä varten. Koko järjestelmän rakentamisessa kannattaa miettiä myös ylimääräisen sähkön myymistä sähköyhtiölle.

Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta energiatehokkuuden professori kertoo, että tärkein asia on aurinkopaneelien sijoitus katolla. Voidaanko aurinkopaneelit sijoittaa omalle kiinteistölleen järkevästi. Parhaan hyödyn sähkön tuotannossa saa suuntaamalla paneelit etelään. Länteen tai itään päin suunnattaessa tuotto laskee vuodessa n. 25 %. Länsi on hieman parempi vaihtoehto kuin itä. Pohjoiseen ei paneeleita kannata suunnata lainkaan. Paneelien ja auringon välissä ei saa myöskään olla kookkaita puita estämässä suoraa näköyhteyttä aurinkoon. Pienikin varjo paneeleissa voi heikentää niiden tuottavuutta ja laskea sähkön tuottoa.

Simulaatioissa on testattu, että suuntaus vaikuttaa enemmän paneelien sähköntuottoon, kuin kallistaminen. Jos 45 asteen kallistuskulma vaihtuu 15 asteeseen, putoaa sähkön vuosituotto vain 10 %. Paneelit kannattaa asentaa yleensä katon mukaan, kymmenen senttiä vesikatteen yläpuolelle. Näin saadaan riittävä ilmankierto jäähdyttämään paneeleita kuumana kesäpäivänä, jolloin paneelien elinikä pidempi ja sähköntuotanto on parhaimmalla tasolla.

Paneelien ja aurinkojärjestelmien mitoitus

Aurinkosähkövoimala kannattaa mitoittaa juuri sinun kiinteistölle oikein. Koko järjestelmä kannattaa mitoittaa niin, että pystyy itse kuluttamaan kaiken tuottaman sähkön. Asia ei kuitenkaan ole aina näin yksinkertainen. Kokonaiskustannukset kannattaa aina laskea itse.

  • Kuinka paljon aurinkojärjestelmä tuottaa vuodessa sähköä?
  • Kuinka paljon voin itse käyttää tuotetusta sähköstä?
  • Kuinka paljon sähkön ostaminen maksaisi suoraan sähköyhtiöltä?
  • Voiko sähköyhtiö ostaa ylijäävää sähköä ja paljon sähköyhtiö maksaa sille myydystä aurinkosähköstä?

Näiden lisäksi voi antaa vielä erikseen painoarvoa omille arvoilleen ja valinnoille. Uusiutuvan energian käytöstä voi saada itse hyvän oman tunnon, kun tietää että on tehnyt asioita ilmaston hyväksi.

Toinen vaikea arvioitava asia paneeleita ostettaessa on kuinka paljon aurinkopaneelit nostavat kiinteistön arvoa, kun se joskus myydään? Jos alueella on paljon samanlaisia omakotitaloja myytävänä samaan aikaan, voi aurinkopaneelit omalla katolla olla selkeä myyntivaltti tulevaisuudessa. Asunto tai talo menee nopeammin kaupaksi ja hinta voi olla korkeampi kuin naapurin talo, jossa paneeleita ei ole.

Vaikka isomman aurinkosähköjärjestelmän hankintahinta on suurempi, voi olla kannattavampaa investoida heti isompaan, koska asennuskustannukset eivät kasva paljoa isoman järjestelmän hankinnassa. Myös isomman invertterin hankinnalla voi saada halvempaa sähköä per watti.

Kerrostalossa asuvan kannattaa miettiä aurinkojärjestelmiä taloyhtiön hallituksen kanssa. Lisää tietoa kerrostalon aurinkosähköstä voi lukea esim. ovikoodin aurinkoenergia  sivulta.

Laitteet aurinkosähköjärjestelmässä

Myymällä ylimääräisen sähkön sähköyhtiölle ei saa isoja tuloja, mutta asiassa on myös hyviä puolia. Kun sähköä syntyy enemmän kuin itse kuluttaa, niin ylituotantoa ei tarvitse heittää hukkaan. Ylijäämäsähkön myymisestä ei tule yhtään kuluja eikä lisäkustannuksia, joten sen myyminen on kaikenpuolin kannattavaa, vaikka tuotot eivät ole suuria. Pienellä vaivannäöllä siis kauppa käy kuin itsestään, ja hyvitys näkyy aikanaan omassa sähkölaskussa.

Sähköyhtiöiden korvaus ylijäämäsähköstä on karkeasti kolmannes siitä, mitä ostosähkö maksaa. Sähkön hinta kokonaisuudessaan sähkön ostohinnan ja sähkönsiirron jälkeen on pyöreästi 13 senttiä / kWh. Sähköyhtiöt hyvittävät ylijäämäsähköstä yleensä 4 senttiä per kilowattitunti.

Voimalainvestoinnin suhteen tulevaisuus näyttää valoisalta. Nyt tyypillinen viiden kilowatin aurinkosähköjärjestelmä maksaa ilman arvonlisäveroa noin 1,5 euroa per watti. Arvonlisäverollisena hinta on noin 1,8 €/w, eli järjestelmä maksaa alle 10 000 euroa. Arvioidaan, että vuonna 2030 laitteistojen hinnat olisivat jopa 50–60 prosenttia halvemmat. Lasku johtuu pääosin komponenttien tuotantomäärien kasvusta ja paneelien hyötysuhteen paranemisesta.

Sähköauto ja aurinkopaneelit

sahkoauton-lataus-aurinkosahkolla

Sähkön käyttö lisääntyy jatkuvasti. Paineita tähän luovat niin ilmastosopimus Pariisissa, kuin myös sähköautojen määrän kasvu. Pientaloissa sähkön varaukseen liittyvät akustot yleistyvät viimeistään sähköautojen suosion kasvaessa ja niiden lisääntyessä.Tällä hetkellä akustoja ei kannata rakentaa aurinkosähkövoimaloiden yhteyteen johtuen niiden hintatasosta.

Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa on jo tehty demonstraatioita siitä, miten sähköauton akusto kytketään osaksi kodin aurinkosähköjärjestelmää. Tämä olisi järkevää, koska kallista autoa akkuineen ei kannata seisottaa pihalla turhan panttina, ja sähköauton akustot ovat myös varsin suuria, esimerkiksi Teslan sähköautossa 85 kWh akustot.

Sähköauton akut ovat melko iso energiavarasto, koska sähkön päiväkulutus tavallisessa omakotitalossa saattaa jäädä alle 15 kWh, toki kodin lämmitysratkaisuista riippuen. Varsinkin, jos kodin lämmitysjärjestelmänä toimii maalämpö ei sähköä kulu lämmitykseen niin paljon. Haasteena tässä vaiheessa on vielä sähköautojen akkujen kytkeminen talon sähköjärjestelmiin ja niiden hyödyntäminen kodin sähkönkulutuksessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s