Uncategorized

Kuntoselvitys ja kuntotarkastus sanastoa

Kaikki asuvat jossain talossa. Taloihin ja kiinteistöihin liittyy paljon sanastoa ja ammattitermistöä. Tässä kirjoituksessa on kerrottu kiinteistön kunnon selvitykseen ja tutkimiseen liittyviä termejä ja sanoja.

Näitä termejä käytetään kiinteistön kunnon selvittämisessä ja niitä käytetään paljon kun etsitään mitä tutkimuksia pitäisi kiinteistöissä tehdä.

Kuntoselvityksen sanasto

Kartoitus

Yleensä ongelman tai vaurion tarkastus. Kartoituksessa keskitytään yksittäiseen ongelmaan kiinteistön järjestelmissä. Raportin kartoituksesta laativat ongelmaan perehtyneet asiantuntijat.

Katon tarkastuksessa tarkastetaan yleensä katon ja katon turvavarusteiden yleinen kunto sekä tehdään niiden perusteella arvio tarvitaanko katon korjaus. Jos korjauksen hinta-arvio on iso, niin voi olla kannattavampaa uusia koko katto kuin yrittää paikata vuotoja ja korjata virheitä katolla.

Kuntoarvio

Aistinvarainen selvitys ja raportti. Tehdään kiinteistön tiloille, järjestelmille tai muille osille kiinteistössä. Tämän pohjalta tehdään PTS (pitkän tähtäimen suunnitelma). Kuntoarvion ja raportin tekevät rakennustekniikan ja talotekniikan asiantuntijat.

Kuntotarkastus

Tämä tehdään yleensä asuntokaupan yhteydessä. Kuntotarkastus tehdään omakotitaloissa ja asunto-osakehuoneistoissa.

Kuntotarkastukseen kuuluu rakennuksen kuntoon liittyvät korjaustarpeet sekä mahdolliset riskitekijät, jotka vaikuttavat terveyteen ja turvallisuuteen.

Kuntotarkastukset tekee rakennustekniikan asiantuntija. Siihen voi liittyä haastatteluita ja kosteusmittaus märkätiloissa. Tutkimus on kokemusperäinen tutkimus.

Kuntotarkastuksissa ei yleensä rikota rakenteita.

Kunnossapitosuunnitelma

Tämä tehdään yleensä kuntoarvion tai kuntotutkimuksen pohjalta. Suunnitelmalla on tarkoituksena ylläpitää kiinteistön alkuperäistä kuntoa. Siinä määritellään korjaustoimenpiteet ja kunnossapitotoimenpiteet.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s