Kaikki asuvat jossain talossa. Taloihin ja kiinteistöihin liittyy paljon sanastoa ja ammattitermistöä. Tässä kirjoituksessa on kerrottu kiinteistön kunnon selvitykseen ja tutkimiseen liittyviä termejä ja sanoja.
Näitä termejä käytetään kiinteistön kunnon selvittämisessä ja niitä käytetään paljon kun etsitään mitä tutkimuksia pitäisi kiinteistöissä tehdä.
Kuntoselvityksen sanasto
Kartoitus
Yleensä ongelman tai vaurion tarkastus. Kartoituksessa keskitytään yksittäiseen ongelmaan kiinteistön järjestelmissä. Raportin kartoituksesta laativat ongelmaan perehtyneet asiantuntijat.
Katon tarkastuksessa tarkastetaan yleensä katon ja katon turvavarusteiden yleinen kunto sekä tehdään niiden perusteella arvio tarvitaanko katon korjaus. Jos korjauksen hinta-arvio on iso, niin voi olla kannattavampaa uusia koko katto kuin yrittää paikata vuotoja ja korjata virheitä katolla.
Kuntoarvio
Aistinvarainen selvitys ja raportti. Tehdään kiinteistön tiloille, järjestelmille tai muille osille kiinteistössä. Tämän pohjalta tehdään PTS (pitkän tähtäimen suunnitelma). Kuntoarvion ja raportin tekevät rakennustekniikan ja talotekniikan asiantuntijat.
Kuntotarkastus
Tämä tehdään yleensä asuntokaupan yhteydessä. Kuntotarkastus tehdään omakotitaloissa ja asunto-osakehuoneistoissa.
Kuntotarkastukseen kuuluu rakennuksen kuntoon liittyvät korjaustarpeet sekä mahdolliset riskitekijät, jotka vaikuttavat terveyteen ja turvallisuuteen.
Kuntotarkastukset tekee rakennustekniikan asiantuntija. Siihen voi liittyä haastatteluita ja kosteusmittaus märkätiloissa. Tutkimus on kokemusperäinen tutkimus.
Kuntotarkastuksissa ei yleensä rikota rakenteita.
Kunnossapitosuunnitelma
Tämä tehdään yleensä kuntoarvion tai kuntotutkimuksen pohjalta. Suunnitelmalla on tarkoituksena ylläpitää kiinteistön alkuperäistä kuntoa. Siinä määritellään korjaustoimenpiteet ja kunnossapitotoimenpiteet.